Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Σαλβαδόρ Νταλί


Από την Agi Star

Ο Σαλβαδόρ Φιλίπ Ζασίντ Νταλί Ντομενέκ, ο διάσημος ζωγράφος γνωστός ως Σαλβαδόρ Νταλί, γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρας της Ισπανίας και άνηκε σε μια αρκετά πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και συμβολαιογράφος, αλλά φαίνεται πως δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης με τις ικανότητες του Νταλί στη ζωγραφική και το σχέδιο, ικανότητες που έδειξε ότι διέθετε σε σχετικά νεαρή ηλικία. Χάρη κυρίως στην υποστήριξη της μητέρας του, ο Νταλί παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη Δημοτική σχολή σχεδίου της πόλης του. Το 1916 φιλοξενήθηκε από την οικογένεια του τοπικού καλλιτέχνη Ράμον Πίχοτ της πόλης Καδάκες στη διάρκεια θερινών διακοπών της οικογένειας Νταλί, όπου και ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τη μοντέρνα ζωγραφική.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Νταλί συμμετείχε στη δημόσια έκθεση του Δημοτικού Θεάτρου του Φιγέρας, το 1919. Το 1921 έχασε τη μητέρα του από καρκίνο ενώ μετά το θάνατό της, ο πατέρας του παντρεύτηκε την αδερφή της, γεγονός που δεν αποδέχτηκε ο Νταλί, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Τεχνών.

Εκείνη την περίοδο, ο Νταλί πειραματίστηκε με τον κυβισμό, αν και οι γνώσεις του γύρω από το νέο αυτό κίνημα είναι αρχικά λίγες.

Το 1926 αποβλήθηκε απ’ την ακαδημία λίγο πριν τις τελικές του εξετάσεις, καθώς δήλωσε πως κανένας από τους καθηγητές του δεν ήταν άξιος να τον κρίνει. Την ίδια χρόνια στο Παρίσι συνάντησε τον Πικάσο. Τα επόμενα χρόνια στα έργα του Νταλί, αποτυπώθηκαν ισχυρές επιδράσεις από τα έργα του Πικάσο, αλλά ταυτόχρονα άρχισε να φαίνεται ένα προσωπικό ύφος στους πίνακες του Νταλί.

Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, ο Νταλί μαζί με την Γκάλα, την ρώσικης καταγωγής γυναίκα του, εγκαταστήθηκε στις Η.Π.Α. το 1940 όπου και έζησε για τα επόμενα 8 χρόνια. Το 1941 εργάστηκε για την Walt Disney πάνω στη δημιουργία ενός καρτούν του Destino. Το 1942 δημοσιεύτηκε η αυτοβιογραφία του, The Secret Life Of Dali.

Ο Νταλί πέθανε από καρδιακό επεισόδιο στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη που γεννήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο μουσείο του, στο Φιγέρα.

Να μερικοί πίνακες του Σαλβαδόρ Νταλί:ΠΗΓΗ: www.dali-gallery.com

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ εδώ

2 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Μμμ! Εξαιρετική παρουσίαση! Μου άνοιξες την όρεξη... Θα ακολουθήσουν κι άλλες άραγε;

Μυρτώ Αστεριάδου είπε...

Agi Star τι ωραία ανάρτηση! Μου άρεσε πολύ!!!

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!