Από τον Κωνσταντίνο Αστερίου
Η ελληνική Μυθολογία μας λέει ότι κάποτε, σε μία εποχή κατά την οποία οι Τιτάνες άρχισαν να χάνουν την κυριαρχία τους, τη θέση τους κατέλαβαν οι ανθρωπόμορφοι θεοί του Ολύμπου, με αρετές, αλλά και αδυναμίες. Τότε, λέει ο θρύλος ότι, στις ακτές ανατολικά της Πάφου, αναδύθηκε η Αφροδίτη, η θεά της Ομορφιάς και του Έρωτα, που χάρισε στο νησί την ομορφιά και τη χάρη της. Στην ίδια τοποθεσία, η μεσαιωνική παράδοση έδωσε το όνομα «Πέτρα του Ρωμιού», καθώς, εκεί, ο βυζαντινός θρυλικός ήρωας Διγενής Ακρίτας άρπαξε με το χέρι του τον βράχο που βλέπουμε σήμερα (μπαίνοντας στην επαρχία της Πάφου από την πλευρά της Λεμεσού) και τον εκτόξευσε κατά των Αράβων εισβολέων τον 10ο μ.Χ. αιώνα η άλλη απόδοση της ιστορίας είναι ότι την πέτρα την πέταξε ένας Τιτάνας.
Οι κάτοικοι του νησιού λάτρεψαν την Αφροδίτη, ακόμη κι όταν στο νησί τους επικράτησε ο χριστιανισμός και η Κύπρος έγινε η πρώτη χριστιανική επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα υπήρχε στο χωριό Κούκλια η Εκκλησία της Παναγίας της Αφροδίτισσας, στη θέση όπου κάποτε βρισκόταν ο μεγάλος ναός της θεάς. Η Αφροδίτη δεν έχει ποτέ εγκαταλείψει τον τόπο όπου γεννήθηκε δε λατρεύεται πλέον στους ναούς, όμως η παρουσία της είναι διάχυτη, στη φυσική ομορφιά του νησιού αλλά και στα έργα των ανθρώπων που το κατοίκησαν από το λυκαυγές της ιστορίας.
Το γεφύρι του Τζελέφου
Το γεφύρι του Τζελέφου βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου και συγκεκριμένα στο δάσος της Πάφου. Είναι μία από τις κοιλάδες της Πάφου, που τη διαρρέουν διάφοροι ποταμοί, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα δροσιάς και πράσινου. Το συγκεκριμένο γεφύρι είναι μονότοξο, πέτρινο. Κάτω από το γεφύρι ρέει ο Διάριζος ποταμός.
Ο ποταμός Διάριζος και το γεφύρι
Το Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Ανάγεται στον 13ο αιώνα, επί εποχής της φράγκικης κατοχής. Κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το βυζαντινό κάστρο που ονομαζόταν, το κάστρο των 40 Κολόνων. Μετά πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, όταν κατέλαβαν τον τόπο, το 1570. Σύμφωνα με μία επιγραφή, οι Οθωμανοί ανακατασκεύασαν το κτίριο, το 1780. Έχει υπαχθεί στους καταλόγους της Ουνέσκο, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι ανοικτό καθημερινά, όλο τον χρόνο, σε διαφορετικές ώρες, αναλόγως της εποχής. Συγκεκριμένα: Καθημερινά: Ιούνιο-Αύγουστο: 08:00-19:30, Απρίλιο-Μάιο & Σεπτέμβριο-Οκτώβριο: 08:00-18:00, Νοέμβριο-Μάρτιο: 08:00-17:00 Το κόστος εισόδου, για το 2009, είναι 1,71 ευρώ.
Η Πλατεία Κωστή Παλαμά βρίσκεται στην είσοδο του Δημοτικού Κήπου στη πόλη της Πάφου. Η ιστορία της πλατείας ξεκινά από την καθιέρωση των «Παλαμικών», εορτασμοί που διεξάγονται από το 1949 για να τιμηθεί ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Μάλιστα ο τότε δήμαρχος Πάφου αείμνηστος Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, ο εμπνευστής των «Παλαμικών» σε ομιλία του είπε: «εκπλήρωσις οφειλομένης τιμής του Ελληνικού Δήμου της πόλης προς τον Μεγάλο Έλληνα». Με αφορμή τα «Παλαμικά» η Πάφος αφιέρωσε στον ποιητή την πλατεία καθώς επίσης απέκτησε μια από τις καλύτερες προτομές του Κωστή Παλαμά, έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Μιχάλη Τόμπρου, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν στις 20 Μαΐου του 1951.
Χωριό Αναρίτα
Η Αναρίτα, είναι χωριό της επαρχίας της Πάφου, βρίσκεται στα 105 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα χωριά της επαρχίας. Το χωριό με πλούσια ιστορία και παράδοση προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητα του και οι επισκέπτες στο χωριό θα γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα της Κύπρου. Οι κάτοικοί του είναι πολύ φιλόξενοι.
Το χωρίο Αναρίτα
Παραλία Πέτρα του Ρωμιού
Η Πέτρα του Ρωμιού βρίσκεται στα σύνορα των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, διοικητικά ανήκει στην Πάφο. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Κύπρου. Η παράδοση λέει ότι εδώ γεννήθηκε η θεά του Ελληνικού Πανθέου Αφροδίτη, από τον άνεμο Ζέφυρο.
Η πέτρα του Ρωμιού
Τάφοι των Βασιλέων
Οι Τάφοι των Βασιλέων που βρίσκονται στη νεκρόπολη της Αρχαίας Πάφου, καλύπτουν μια τεράστια έκταση και εδώ, κυρίως κατά την εποχή των Πτολεμαίων, γινόταν η ταφή σημαντικών προσωπικοτήτων της Κύπρου, αλλά όχι των Βασιλέων. Ο χώρος ταφής χρησιμοποιούνταν για αρκετούς αιώνες, και χρονολογούνται πολύ πριν από την εποχή των Πτολεμαίων, από τον 4ο αιώνα π.Χ. από τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Από τον περασμένο αιώνα και μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι κάνουν ανασκαφές στην περιοχή, προσπαθώντας να βρούνε σκελετούς μέσα στους τάφους.
Οι τάφοι των Βασιλέων
Και τώρα μία έκπληξη...
Πολύ ωραίο οδοιπορικό. Ευχαριστώ και για τα δωράκια!
ΑπάντησηΔιαγραφή