Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Αθανάσιος Διάκος

Από τον Κωνσταντίνο Αστερίου


Αγωνιστής του 1821. H ηρωική του αντίσταση στην Αλαμάνα και ο μαρτυρικός του θάνατος στη Λαμία έγιναν θρύλος στη συνείδηση του λαού μας.

Σε νεαρή ηλικία πήγε ως δόκιμος στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου της Αρτοτίνας. Μερικά χρόνια πριν την Επανάσταση υπηρέτησε στο σώμα των «Τσοχανταρέων» (σωματοφυλάκων) του Αλή Πασά. Μετά το 1820 εκλέχθηκε αρχηγός στο αρματολίκι της Ρούμελης, στη θέση του καταδιωκόμενου Ανδρούτσου, με τον οποίο είχε στενό δεσμό.

Ο Αθανάσιος Διάκος

Το 1821 ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά. Στη γέφυρα της Αλαμάνας στις 22 Απριλίου 1821 προσπάθησε να ανακόψει την πορεία του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ προς την Πελοπόννησο. Το βάρος της σύγκρουσης έπεσε στον Αθανάσιο Διάκο που έλεγχε το δρόμο από τη Δαμάστα. Μετά από πολύωρη μάχη, τραυματισμένος στο δεξί χέρι αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, στις 23 Απριλίου το 1821 μεταφέρθηκε στη Λαμία όπου τον σούβλισαν.


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ εδώ

3 σχόλια:

Πέμπτη ...και καλύτεροι !!! είπε...

Γεια σας από Κέρκυρα.
Ένα μεγάλο μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους σας για την εξαιρετική και πολύ όμορφη δουλειά που κάνετε. Σας ανακάλυψα τυχαία και οφείλω να πω ότι με εντυπωσιάσατε. Το Blog σας είναι μοναδικό. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο και μάλλον θα σας ...μιμηθώ (την επόμενη σχολική χρονιά)!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και το δικό μας blog που είναι επίσης για Ε' τάξη. Σας έχω προσθέσει στη λίστα των φίλων μας (αν δεν έχετε αντίρρηση)
(http://stin-e-taxi.blogspot.com)

Να είστε καλά και να συνεχίσετε με κέφι και όρεξη τη δημιουργική δουλειά σας.
Παύλος Κώτσης
Δάσκαλος

Μυρτώ Αστεριάδου είπε...

Ευχαριστούμε, για τα καλά σας λόγια!!! --}}

δάσκαλος98 είπε...

Χαιρετίσματα στην όμορφη Κέρκυρα! Έχω βρεθεί στο ιστολόγιό σας και το έχω θαυμάσει. Πίσω από την όμορφη εμφάνιση και τις εξαιρετικές πληροφορίες και προτάσεις κρύβεται πολλή δουλειά από το δάσκαλο. Θα σας βάλουμε κι εμείς στους φίλους μας!

Καλή συνέχεια! :-))

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!