Αν κοιτάξουμε το δέρμα ενός ανθρώπου με μικροσκόπιο, θα δούμε ότι έχει μικρές χαραγματιές (στους ηλικιωμένους αυτές οι χαραγματιές είναι πιο εμφανείς· είναι οι γνωστές ρυτίδες). Αντίστοιχα και τα πετρώματα, ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν χαραγματιές που οι γεωλόγοι τις ονομάζουν διακλάσεις.
Εάν τώρα τρίψουμε το χέρι μας με πίεση πάνω σε μία τραχιά επιφάνεια, θα προκληθούν στο δέρμα μας μικροεκδορές και γρατζουνιές και μπορεί να τρέξει αίμα. Αντίστοιχα, όταν τα πετρώματα συμπιέζονται μεταξύ τους, δημιουργούνται μικροσκισίματα που ονομάζονται διαρρήξεις, τα οποία μπορεί να έχουν εύρος μερικά εκατοστά και μήκος μερικές δεκάδες μέτρα.
Τα μεγαλύτερα τραύματα του δέρματός μας χρειάζονται γάζες και βαμβάκι για να σταματήσει η ροή του αίματος. Κατά αναλογία, τα μεγάλα τραύματα στα πετρώματα έχουν μεγάλο εύρος, έχουν μήκος αρκετά χιλιόμετρα και ονομάζονται ρήγματα. Πολλά τραύματα-ρήγματα επουλώνονται, αφήνοντας το ίχνος τους πάνω στο δέρμα ή στα πετρώματα. Είναι οι ουλές του δέρματος ή τα ανενεργά ρήγματα της επιφάνειας της Γης. Τα νέα τραύματα που μας προκαλούν πόνο και τσούξιμο στο σώμα είναι αντίστοιχα με τα ενεργά ρήγματα που προξενούν τους σεισμούς.
Δείτε παρακάτω διαρρήξεις από σεισμό στην Ιαπωνία το 1994
ΚΕΙΜΕΝΟ: Περιοδικό «Ερευνητές» της Καθημερινής, 19.09.1999
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!