Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Το τσίρκο χωρίς ζώα σε διασκεδάζει καλύτερα


Έχεις πάει στο τσίρκο; Έχεις δει τις τίγρεις να περνούν μέσα από κύκλους με φωτιά ή τους ελέφαντες να ισορροπούν πάνω στο ένα πόδι;

Στο τσίρκο βλέπεις ένα φαντασμαγορικό θέαμα με χρώματα, μουσική και όμορφα ζώα. Αλλά τα ζώα του τσίρκου δε σκέφτονται έτσι. Ονειρεύονται να ζήσουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον παρά να περνούν τη ζωή τους σε στενά κλουβιά.


Πολλά τσίρκα διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Ο καθένας ξέρει πόσο ενοχλητικά είναι τα μακρινά ταξίδια. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς πώς νιώθουν τα ζώα όταν ταξιδεύουν σε στενά και κρύα κλουβιά.

Για να μάθουν τα ζώα να κάνουν τα νούμερά τους, τα χτυπούν με μαστίγιο ή τα δέρνουν συνεχώς. Έτσι κάνουν συχνά νούμερα επικίνδυνα απλώς γιατί  φοβούνται  ότι θα τα δείρουν ή ότι θα τους κάνουν κακό.


Καμιά φορά στις τίγρεις, τους αλιγάτορες και τις αρκούδες
βγάζουν τα δόντια για να μην επαναστατήσουν.

Η ζωή στα τσίρκα είναι τόσο σκληρή για τα ζώα που πολλές φορές αυτά επιτίθενται στους θηριοδαμαστές τους.

* * *

Στο τσίρκο όλα είναι φανταστικά. Πόσες φορές δεν έχεις σκάσει στα γέλια με τους παλιάτσους και πόσες φορές δεν έμεινες με ανοιχτό το στόμα με τους ακροβάτες και τους κλόουν! Μα όταν σβήνουν τα φώτα και κλείνει η σκηνή, παραμένουν τα κλουβιά...


Τι μπορείς να κάνεις:

Ζήτα από το δάσκαλό σου να συζητήσετε για το τσίρκο μέσα στην τάξη.
Γράψε στις εφημερίδες και τα περιοδικά αυτά που σκέφτεσαι για τα ζώα του τσίρκου.
● Μην πηγαίνεις σε τσίρκα που χρησιμοποιούν ζώα.
Ενημέρωσε τους φίλους σου για τη σκληρότητα των τσίρκων και πείσε τους ότι δεν πρέπει να πάνε.
● Αν κάποιο τσίρκο χωρίς ζώα έρθει στην πόλη σου, πήγαινε να διασκεδάσεις πραγματικά!

ΚΕΙΜΕΝΟ: http://www.greenpage.gr. ΕΙΚΟΝΕΣ: http://athens.indymedia.org, http://teleytaiothranio.blogspot.com, http://ecogreensalonika.wordpress.com, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (02.06.2009).

4 σχόλια:

Βανέσσα είπε...

Χαίρομαι που κάποιοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο! Είναι ένα θέμα ευαίσθητο και πρέπει ΟΛΟΙ να απέχουμε από τα τσίρκο με ζώα! Είναι σαν να είμαστε συνένοχοι στο βασανισμό τους!

δάσκαλος98 είπε...

Ακριβώς! Την καλησπέρα μου... :-)

Anastazzzia είπε...

Σήμερα φαίνεται είμαστε αρκετοί που στο μυαλό μας τριγυρίζει η κακοποίηση των ζώων. Μπράβο για την ανάρτηση!

δάσκαλος98 είπε...

Να 'σαι καλά, ευχαριστώ! :))

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!