Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Παµποντιακόν Πανοΰρ

Ταφικό έθιμο

Από τον george21

Στην περιοχή των Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού έχει την έδρα του ο σύλλογος «ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες των Σουρμένων του ιστορικού Πόντου, όταν διωγμένοι και ξεριζωμένοι έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού χτίζοντας πάλι τα Σούρμενα.


Την Κυριακή του Θωμά οι Πόντιοι των Σουρμένων, συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση, βιώνουν ανελλιπώς από το 1924 μια ενδιαφέρουσα ανά το πανελλήνιο, και όχι μόνο, εθιμική εκδήλωση, το «Ταφικό Έθιμο». Το έθιμο τηρείται αναλλοίωτο με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση.


Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων έχει την ευθύνη και την πατρότητα της εθιμικής αυτής γιορτής και με κεντρικό άξονα αυτή, οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τίτλο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ» που ξετυλίγονται σ’ ένα εορταστικό 5νθήμερο.


Οι γιορτές που εκτελούνται κάθε χρόνο περιλαμβάνουν θρησκευτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται και κλείνουν την Κυριακή του Θωμά με το Ταφικό Έθιμο το πρωί και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων.


Έχει εκτιμηθεί από τις Ομοσπονδίες και τα άλλα ποντιακά σωματεία ότι το «Πανηγύρι του Θωμά» στα Σούρμενα είναι η μεγαλύτερη ποντιακή γιορτή σε όλη την Ελλάδα, μετά από αυτήν της Παναγίας Σουμελά.


Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Για φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών για το 5νθήμερο των εκδηλώσεων θα ξεπεράσει τις 50 χιλιάδες!


ΠΗΓΗ: http://www.trapezounta.com

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ εδώ

1 σχόλιο:

δάσκαλος98 είπε...

Άλλη μια ουσιαστική και χρήσιμη ανάρτηση! Μπράβο, αστέρι μου!

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!