Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Τα ανθρώπινα δικαιώματα (1/3)

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ας ξεκινήσουμε με μερικούς βασικούς ορισμούς:


Άνθρωπος: Ένα μέλος του είδους homo sapiens· ένας άντρας, μια γυναίκα ή ένα παιδί.

Δικαιώματα: Πράγματα τα οποία δικαιούσαι ή σου επιτρέπονται· εγγυημένες ελευθερίες.

Ανθρώπινα δικαιώματα: Τα δικαιώματα που έχεις επειδή είσαι άνθρωπος.


Όπως περιγράφεται στους παραπάνω ορισμούς, δικαίωμα είναι κάποιου είδους ελευθερία. Είναι κάτι που το δικαιούται κάποιος επειδή είναι άνθρωπος.


Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου: Κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια.

Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά, δηλαδή τα δικαιούνται όλοι χωρίς να έχει σημασία ποιοι είναι και πού ζούνε.

Τα δικαιούνται όλοι, απλώς γιατί είναι ζωντανοί.

Εντούτοις, αν ζητήσετε από πολλούς ανθρώπους να σας απαριθμήσουν τα δικαιώματά τους, θα σας πουν μόνο για την ελευθερία του λόγου, της θρησκευτικής πεποίθησης και, ίσως, ένα δυο άλλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για σημαντικά δικαιώματα, αλλά το πλήρες εύρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλο:
Εμπεριέχουν επιλογές και ευκαιρίες.
Εμπεριέχουν την ελευθερία να αποκτήσει κανείς μια δουλειά, να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία, να επιλέξει το σύντροφο που επιθυμεί και να αναθρέψει τα παιδιά του.
Περιλαμβάνουν το δικαίωμα της ανεμπόδιστης μετακίνησης και το δικαίωμα να εργάζεται κανείς και να έχει δίκαιες απολαβές χωρίς να υφίσταται παρενοχλήσεις, κακομεταχείριση, απειλές και αυθαίρετες απολύσεις.
Περιλαμβάνουν ακόμη και το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου.

Σε παλαιότερες εποχές, δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά ήρθε η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένες ελευθερίες. Και αυτή η ιδέα, στον απόηχο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αποτυπώθηκε τελικά στο έγγραφο που ονομάζεται Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τα τριάντα δικαιώματα που παρέχονται σε όλους τους ανθρώπους.


ΚΕΙΜΕΝΟ: «Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» / ΕΙΚΟΝΕΣ: http://www.panoramio.com, http://gr.humanrights.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!