Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Ο εφιάλτης του Τσερνομπίλ

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ βρίσκεται στο, εγκαταλελειμμένο πλέον, χωριό Πριπιάτ της Ουκρανίας.

Πριν από 25 χρόνια σημειώθηκε στο εργοστάσιο το πυρηνικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο δεκάδων ανθρώπων και την εκτεταμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

Το ατύχημα συνέβη στη 01:26 ώρα Μόσχας*, τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Απριλίου 1986. Εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 200 εργαζόμενοι, οι οποίοι ασχολούνταν με την ομαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων 1, 2 και 3, καθώς και με το πρόγραμμα ελέγχου που λάμβανε χώρα στον αντιδραστήρα 4 (όπου και σημειώθηκε η έκρηξη).

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπήρχαν άλλοι εργάτες, οι οποίοι δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια για την κατασκευή των αντιδραστήρων 5 και 6 που επρόκειτο να λειτουργήσουν το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4. Το αποτέλεσμά τους ήταν η διάνοιξη μιας τρύπας στην οροφή του κτιρίου και η εκτόξευση γραφίτη, σκυροδέματος και συντριμμιών. Έτσι, ο πυρήνας του αντιδραστήρα βρέθηκε σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.

Μεγάλο μέρος του ουρανίου, που χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο, έφυγε στον αέρα μαζί με υπερουράνια στοιχεία και προϊόντα της σχάσης από τον πυρήνα του αντιδραστήρα, παρασυρόμενα από τον καπνό, του οποίου η στήλη έφτασε σε ύψος το ένα χιλιόμετρο.

Πυρκαγιά ξέσπασε στην οροφή πάνω από τον στρόβιλο του αντιδραστήρα. Επίσης φλόγες υπήρχαν στο εσωτερικό του κτιρίου μαζί με ατμούς και σκόνη...* Το 1986 η Ουκρανία, η Ρωσία και άλλες 13 χώρες αποτελούσαν ένα κράτος, τη Σοβιετική Ένωση, που είχε πρωτεύουσα τη Μόσχα.

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ: http://www.newsbeast.gr (22.04.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!