Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Η Πόλη γίνεται νησί!


Τρελό και συνάμα μεγαλειώδες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το σχέδιο για την κατασκευή διώρυγας μήκους 45-50 χλμ. στη δυτική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας στην Πόλη ένα νησί. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul), απ όπου θα γίνεται η διέλευση όλων των πλοίων ώστε να αποσυμφορηθεί ο Βόσπορος, θα είναι έτοιμη το 2023, κατά την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Με πλήθος επιχειρημάτων (θωράκισης της Κωνσταντινούπολης από ναυτικά ατυχήματα, περιβαλλοντικά, δημιουργίας θέσεων εργασίας και άλλα) διάνθισε ο Τούρκος πρωθυπουργός το σκεπτικό που τον οδήγησε στην απόφαση για τη δημιουργία ενός κολοσσιαίου έργου, «ενός από τα σπουδαιότερα του αιώνα, που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ». Ύβρις; Μένει να το δούμε. Ξένοι σχολιαστές, πάντως, μιλούν για έργο «φαραωνικών διαστάσεων».

Η διώρυγα, πάνω από την οποία θα περνούν γέφυρες, θα κόψει εγκάρσια το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και θα κατασκευαστεί σχεδόν παράλληλα με το Βόσπορο. Θα έχει μήκος 45-50 χλμ., πλάτος 150 μέτρων και βάθος υδάτων 25 μέτρα. Θα μπορούν να περνούν μέχρι και 160 πλοία ημερησίως.


Η μείζων αποστολή της νέας διώρυγας είναι να τραβήξει όλη την ακτοπλοΐα από τον Βόσπορο, που πνίγεται από την κυκλοφορία, ενώ στο παρελθόν έχει μετατραπεί σε κόλαση από ναυτικά ατυχήματα, φωτιές και πετρελαιοκηλίδες. Ο Ερντογάν είπε ότι το σχέδιο έχει πολλές διαστάσεις: αφορά τις μεταφορές, την ενέργεια, τον αστικό σχεδιασμό, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνιστά «προσφορά προς την Ανατολία, τη Θράκη αλλά και την ανθρωπότητα»...

Ενθουσιασμένος περιέγραψε το όνειρό του για ξαναζωντάνεμα των επινείων στο Βόσπορο και την τουριστική ανάπτυξη ένθεν κακείθεν της διώρυγας. Το αρχικό πλάνο προβλέπει διετή μελέτη σκοπιμότητας, που θα απαιτήσει τη συνεργασία πλήθους ειδικοτήτων, από μηχανικούς και οικονομολόγους μέχρι περιβαλλοντολόγους και αρχαιολόγους.

Προεκλογική ανακοίνωση;

Το «τρελό» σχέδιο του Τούρκου πρωθυπουργού, που διατυπώνεται ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές, δε βρίσκει όλους σύμφωνους. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προεξόφλησε ότι τα συμβόλαια θα πλουτίσουν το στενό κύκλο περί το κυβερνών κόμμα, επισημαίνοντας ότι «αυτή η χώρα δε χρειάζεται τρελούς αλλά σκεπτόμενους ανθρώπους».

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν και επιστήμονες. «Δύσκολα μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τις συνέπειες όταν παρεμβαίνουμε στη φύση με τόσο τεχνητό τρόπο», σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τζεμάλ Σαϊντάμ.

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ: εφημερίδα Ελευθεροτυπία (28.04.2011). Το άρθρο υπογράφει η Έρση Βατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!