Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Οι περιφερειακές ενότητες (1)

Με το νόμο «Καλλικράτη» που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011 επήλθαν ριζικές αλλαγές στη διοικητική οργάνωση της χώρας μας. Μερικές από αυτές είναι:

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, όπως λέμε, είναι οι δήμοι. Παλαιότερα ήταν οι δήμοι και οι κοινότητες. Τώρα πια οι κοινότητες καταργήθηκαν (έγιναν τμήμα δήμων).

Οι νομαρχίες ήταν ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Τώρα πια οι νομοί καταργήθηκαν: έγιναν τμήμα των περιφερειών και άλλαξαν όνομα.

Ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι οι περιφέρειες. Αυτές δεν άλλαξαν (προηγουμένως, όμως, ήταν ο τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης).

*****

Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ πρόσφατες: τα βιβλία μας, οι χάρτες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται σε νομούς. Ας τους δούμε αναλυτικά:Σχεδόν όλοι οι νομοί έγιναν περιφερειακές ενότητες (ΠΕ), οπότε δε θα έχουμε πρόβλημα να τις μάθουμε. Οι εξαιρέσεις είναι λιγοστές:

Μακεδονία
Ο νομός Καβάλας έσπασε σε δύο ΠΕ, την ΠΕ Καβάλας (η στεριά) και την ΠΕ Θάσου (το νησί).

Θεσσαλία
Ο νομός Μαγνησίας έσπασε σε δύο ΠΕ, την ΠΕ Μαγνησίας (η στεριά) και την ΠΕ Σποράδων (τα νησιά).

Ιόνια Νησιά
Ο νομός Κεφαλληνίας έσπασε σε δύο ΠΕ, την ΠΕ Κεφαλληνίας (το μεγάλο νησί) και την ΠΕ Ιθάκης (το μικρότερο νησί).

Αττική
Ο νομός Αθηνών καταργήθηκε. Στη θέση του δημιουργήθηκαν τέσσερις ΠΕ (Βόρειας Αθήνας, Κεντρικής Αθήνας, Δυτικής Αθήνας και Νότιας Αθήνας).
Ο νομός Πειραιώς έσπασε σε δύο ΠΕ, την ΠΕ Πειραιά (η στεριά) και την ΠΕ Νήσων (τα νησιά και το τμήμα της Πελοποννήσου που συνορεύει με την Αργολίδα).

Βόρειο Αιγαίο
Ο νομός Λέσβου έσπασε σε δύο ΠΕ, την ΠΕ Λέσβου (το μεγάλο νησί) και την ΠΕ Λήμνου (το μικρότερο νησί).
Ο νομός Σάμου έσπασε σε δύο ΠΕ, την ΠΕ Σάμου (το μεγάλο νησί) και την ΠΕ Ικαρίας (το μικρότερο νησί).

Νότιο Αιγαίο
Ο νομός Κυκλάδων καταργήθηκε. Στη θέση του δημιουργήθηκαν εννέα ΠΕ (Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Μυκόνου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Πάρου, Νάξου και Θήρας).
● Ο νομός Δωδεκανήσου καταργήθηκε. Στη θέση του δημιουργήθηκαν τέσσερις ΠΕ (Καλύμνου, Κω, Καρπάθου και Ρόδου).

Περισσότερα, όμως, στο δεύτερο μέρος...

ΧΑΡΤΕΣ: ΒΜ Γεωγραφίας Ε΄ τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!