Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Μεγάλο Σάββατο

Από την Γκρέτα Αστεράκη

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Ενώ το σώμα του Ιησού βρίσκεται στον τάφο, η ψυχή του κατέβηκε προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς τον λόγο του. Εντωμεταξύ οι Αρχιερείς με την βοήθεια του Πιλάτου, εγκαθιστούν φρουρά έξω από το μνήμα του Χριστού. Αυτό το έκαναν για να μην μπορέσουν οι μαθητές του να κλέψουν το σώμα του, και διαδώσουν ότι αναστήθηκε. Είχαν οι Αρχιερείς τον φόβο να επειδή είχε προαναγγείλει την ανάσταση του ο Ιησούς ενόσω ήταν εν ζωή.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις εκκλησίες μας, τελείται η Θεία Λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Ονομάζεται έτσι γιατί σε κάποιο σημείο της ο Ιερέας προαναγγέλλει την ανάσταση του Χριστού, λέγοντας:  «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην...».


Ίσως η ύπαρξη αυτής της προαναγγελίας να είναι λόγος που το πένθος των πιστών είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της Μεγάλης Παρασκευής. Στα Ιεροσόλυμα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου, γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Στην Ελλάδα η Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο Ιερέας προβάλλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μια δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως...».

Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωή χαρισάμενος». Μετά όλοι οι πιστοί στο τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε και να για να μην σβήσει για σαράντα ημέρες.


Το Μεγάλο Σάββατο όπως είναι και η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρες αυστηρής νηστείας με το λάδι να ανήκει στις απαγορευμένες τροφές. Όσοι δεν έχουν φτιάξει κουλούρια ή τσουρέκια και δεν έχουν βάψει κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη το Μεγάλο Σάββατο έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να το πράξουν.

ΚΕΙΜΕΝΟ: http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!