Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Μεγάλη Παρασκευή

Από την Γκρέτα Αστεράκη

Την Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού, που είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση μας υπενθυμίζει τα παρακάτω γεγονότα.

Ο Χριστός μετά την σύλληψη του στο Όρος των Ελαιών δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς. Η δίκη ήταν τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί, οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο του. Επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή. Τα χρόνια εκείνα ο διοικητής της Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος, σε αυτόν σύρθηκε ο Ιησούς, ενώ το πλήθος μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας ζητούσε την Σταύρωση του. Υπήρχε το έθιμο, την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οι Ρωμαίοι να απελευθερώνουν έναν Εβραίο κατάδικο. Ο Πιλάτος θέλοντας να μην έχει την ευθύνη της σταύρωσης του Χριστού, ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στον Θεάνθρωπο και στο Βάραβα έναν στασιαστή και φονιά, ποιος θα ήταν αυτός που θα απελευθερώνονταν. Το πλήθος διά βοής επέλεξε να αφεθεί ελεύθερος ο Βάραβας.


Αμέσως μετά και με την εντολή πλέον του Πιλάτου, ο Χριστός οδηγείται στην εσωτερική αυλή του Πραιτωρίου (του διοικητηρίου δηλαδή των Ρωμαίων). Εκεί οι στρατιώτες του φορούν μια πορφύρα και ένα αγκάθινο στεφάνι. Χλευαστικά αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Ιουδαίων», τον χτυπούν και τον φτύνουν. Η ώρα της Σταύρωσης έχει φτάσει.


Φορτωμένος ο Ιησούς με τον Σταυρό στον οποίο και θα σταυρωθεί, οδηγείται προς τον λόφο του Γολγοθά. Στον δρόμο δεν αντέχει άλλο το βάρος του Σταυρού και πέφτει. Οι Ρωμαίοι επιβάλουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο που διερχόταν από εκείνο το σημείο, να μεταφέρει αυτός τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Τελικά στις 9 η ώρα το πρωί, ο Ιησούς σταυρώνεται. Το Μαρτύριο του Χριστού κράτησε έξι ώρες, στις 3 η ώρα το μεσημέρι παρέδωσε το πνεύμα του, αφού προηγουμένως είχε συγχωρήσει όσους ευθύνονταν για τον θάνατο του.


Επειδή όμως το Σάββατο απαγορεύονταν οι κηδείες, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία κρυφός μαθητής του Χριστού, ζήτησε από τον Πιλάτο να πάρει το σώμα του και να το ενταφιάσει. Η άδεια του δόθηκε και έτσι τυλίγοντας το σώμα του Χριστού σε σεντόνι, τον ενταφίασε σε ένα μνήμα λαξευμένο σε βράχο. Το άνοιγμα του μνήματος κλείστηκε σε μια μεγάλη πέτρα.

Η τελετή της Αποκαθήλωσης γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής. Ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας τελείται η περιφορά του Επιτάφιου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας. Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμη και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, και μετά την περιφορά του επιταφίου το παραδίδουν στη φωτιά. Τα λουλούδια του επιταφίου, μοιράζονται στους πιστούς οι οποίοι τα φυλούν μαζί με τις εικόνες σπίτι τους. Τέλος αυτή την ημέρα συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.


ΚΕΙΜΕΝΟ: http://el.wikipedia.org

1 σχόλιο:

δάσκαλος98 είπε...

Μπράβο, αστέρι μου! Είναι εξαιρετική η σειρά δημοσιευμάτων για κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας! Συγχαρητήρια!

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!