Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Μεγάλη Δευτέρα

Από την Γκρέτα Αστεράκη

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη μέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου ξεκινάει και η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.


Στην ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με το Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ιωσήφ, του επονομαζόμενου «Παγκάλου» του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ ένα του λόγο.

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος φθονήθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε ένα θηρίο. Αλλά αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή. Ο Φαραώ φυλάκισε τον Ιωσήφ αλλά κάποτε είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στην χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από την σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας του βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρησε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.


Κατά την λειτουργική τελετουργία, την Μεγάλη Δευτέρα το εσπέρας τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.


Ο ελληνικός λαός, της υπαίθρου, συνηθίζει της ημέρες των Αγίων Παθών να τις σηματοδοτεί μία προς μία με μια συγκεκριμένη φράση που αποτελεί στην κυριολεξία την εικόνα του Ιησού όπως παρουσιάζεται στα ιερά ευαγγέλια. Έτσι την ημέρα αυτή λέγεται η φράση:
«Μεγάλη Δευτέρα, ο Χριστός με την μαχαίρα»


ΚΕΙΜΕΝΟ: http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!