Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Ο Λαγοκέφαλος

Από την Agi Star

Ο Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus


Όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα δηλητηριώδη μανιτάρια, αργότερα μάθαμε και το διαβολόχορτο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν και δηλητηριώδη ψάρια. Ένα τέτοιο είδος δηλητηριώδους ψαριού πέρασε από το Σουέζ της Αιγύπτου και είναι ήδη στις ελληνικές θάλασσες. Ονομάζεται Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι η επιστημονική του ονομασία. Το ψάρι αυτό παράγει μία τοξίνη που προκαλεί ακόμα και  θάνατο σε όποιον το καταναλώσει. Το 2003 έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων, αλλά σήμερα ζει σε όλο το Αιγαίο πέλαγος. Σαν ψάρι είναι άγνωστο σε πολλούς ψαράδες και ιδιαίτερα στους ερασιτέχνες. Ο λεσεψιανός μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε στη Μεσόγειο, εμφανίστηκε αρχικά στο τρίγωνο Σύμη-Ρόδος-Καστελόριζο αλλά σήμερα έφθασε μέχρι και τις ακτές της Βόρειας Ελλάδας.


Η δηλητηριώδης τοξίνη είναι Τετραδοτοξίνη ΤΤΧ η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και θάνατο σε όποιον το καταναλώσει. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν ώς τώρα στο Λίβανο και το Ισραήλ. Το μήκος του ψαριού υπερβαίνει το μισό μέτρο ενώ το βάρος του είναι περίπου 1.500-1.700 γραμμάρια.

Ο πληθυσμός του Λαγοκέφαλου αυξάνεται σημαντικά και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος ενόψει καλοκαιριού.

1 σχόλιο:

δάσκαλος98 είπε...

Α, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Πολύ χρήσιμη... Μπράβο! :))

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!