Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Κατοικίδια από το 8000 π.Χ.!

Αναλύσεις DNA έχουν δείξει ότι τα πρώτα οικόσιτα ζώα εξημερώθηκαν γύρω στο 8000 π.Χ. Πολλά ζώα εξημερώθηκαν έκτοτε σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο χάρτης που ακολουθεί προέρχεται από το εξαιρετικό μηνιαίο περιοδικό Science Illustrated (τεύχος Νοεμβρίου 2006):


Εντυπωσιακά δεδομένα! Δεδομένα; Χμ... Μαθηματικά μυρίζομαι... Λοιπόν, κοιτάξτε τι έκανα:
(1) Αποθήκευσα το χάρτη.
(2) Τον μελέτησα.
(3) Ασχολήθηκα με τη χρονολογία εξημέρωσης των ζώων.
(4) Έφτιαξα το παρακάτω κειμενάκι:
10.000 χρόνια στην υπηρεσία του ανθρώπου
     
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες μέχρι αυτήν τη στιγμή, τα πρώτα οικόσιτα ζώα που εξημερώνονται είναι η κατσίκα και το πρόβατο. Αυτό συμβαίνει περίπου το 8000 π.Χ. στη Μέση Ανατολή (ΝΔ Ασία).
● Μία χιλιετία αργότερα, γύρω στο 7000 π.Χ., εξημερώνονται στην ίδια περιοχή ο χοίρος και η αγελάδα.
● Χίλια χρόνια αργότερα, το 6000 π.Χ., εξημερώνεται η κότα. Αυτό συμβαίνει στην άλλη άκρη της Ασίας, στην Ταϊλάνδη (νοτιοανατολικά).
● Δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, γύρω στο 4000 π.Χ., η ματιά μας στρέφεται σε δυο άλλες ηπείρους: την Ευρώπη και την Αμερική. Στην Ουκρανία εξημερώνεται το άλογο και στο Περού της Νότιας Αμερικής το λάμα. Εκεί δίπλα, κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, εξημερώνεται και το αλπακά.
● Χίλια χρόνια κατόπιν, το 3000 π.Χ., επιστρέφουμε στην Ασία, αλλά στο προσκήνιο μπαίνει και η Αφρική: Στην Κεντρική Ασία εξημερώνεται το γιακ, ενώ πιο κοντά μας, στη ΒΑ Αφρική, ο γάιδαρος.
● Τους επόμενους αιώνες οι Ασιάτες έχουν πολλή «δουλειά». Οι ανάγκες τους τους οδηγούν στην εξημέρωση και άλλων ζώων. Στο Τουρκμενιστάν της Κεντρικής Ασίας εξημερώνεται η καμήλα (2500 π.Χ. περίπου), ενώ πέντε αιώνες αργότερα έρχεται η σειρά της δρομάδας (Άμπου Ντάμπι) και του νεροβούβαλου (Κίνα).
● Τέλος, μετά από 3.000 χρόνια, εξημερώνεται ο τάρανδος. Αυτό γίνεται το 1000 μ.Χ., μάλλον στη Σιβηρία (βόρεια Ασία).

Όποιος έχει διάθεση και χρόνο μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο! Για παράδειγμα:
(1) Να φτιάξει ένα κείμενο σαν το δικό μου. Έτσι θα ελέγξει και για τυχόν λάθη μου! Η ανάρτηση θα μπορούσε να εικονογραφηθεί με μια ιστορική γραμμή, όπου θα υπάρχουν φωτογραφίες των ζώων, χάρτες των περιοχών κτλ.
(2) Να μελετήσει τα δεδομένα και να συντάξει ένα κείμενο σχετικά με το σημερινό πληθυσμό των συγκεκριμένων ζώων. Συνοδευτικά, θα μπορούσε να φτιάξει ένα πινακάκι, μια γραφική παράσταση κ.ά.

Φυσικά ευπρόσδεκτο είναι και οτιδήποτε άλλο σας εμπνεύσει. Π.χ. περισσότερες πληροφορίες για κάποιο από τα ζώα, μια φανταστική συνέντευξη με τους χωρικούς που παλεύουν να εξημερώσουν τις κότες, ένα ποίημα, μια ζωγραφιά...

Για να δούμε! Ξεκουραστήκατε καθόλου ή ...κουραστήκατε από το πολύ παιχνίδι;

ΕΙΚΟΝΑ: http://exeldim.bravehost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!