Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Το κλίμα αλλάζει - Τι μπορώ να κάνω εγώ;

Η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, ο καθένας από μας μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της κατάστασης. Ακόμη και μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον δε οι αλλαγές αυτές μας οδηγούν στην εξοικονόμηση χρημάτων.

1. Ανακυκλώνω τα αντικείμενα. Η ανακύκλωση ενός κιλού παλιών κουτιών αλουμινίου απαιτεί το ένα –μόλις– δέκατο της ενεργειακής κατανάλωσης που απαιτείται για να παραχθούν εξαρχής νέα κουτιά.
Τα εργοστάσια, επίσης, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να παράγουν χαρτί από παλιές εφημερίδες απ’ ό,τι από χαρτοπολτό.


2. Όταν ετοιμάζω ένα ζεστό ρόφημα, βράζω μόνο την ποσότητα του νερού που χρειάζομαι.


3. Εξοικονομώ ζεστό νερό κάνοντας ντους και όχι κανονικό μπάνιο σε μπανιέρα –το ντους απαιτεί το ένα τέταρτο της ενέργειας ενός μπάνιου σε μπανιέρα.


4. Θυμάμαι να σβήνω τα φώτα όταν δεν τα χρειάζομαι. Τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην ΕΕ.
Ως εκ τούτου, εάν όλοι εξοικονομούσαμε ηλεκτρισμό, το όφελος θα ήταν τεράστιο.


5. Όταν αγοράζω νέους ηλεκτρικούς λαμπτήρες, διαλέγω αυτούς που εξοικονομούν ενέργεια: διαρκούν περισσότερο και χρησιμοποιούν το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού που καταναλώνουν οι συμβατικοί λαμπτήρες.


6. Δεν αφήνω την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και τον υπολογιστή στη θέση «αναμονής», όταν δηλαδή ανάβει ένα μικρό λαμπάκι.
Κατά μέσο όρο, μια συσκευή τηλεόρασης χρησιμοποιεί το 45% της ενέργειάς της στη θέση αναμονής. Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι απέφευγαν να αφήνουν τις συσκευές τους στη θέση αναμονής, θα εξοικονομείτο ηλεκτρικό ρεύμα ικανό να τροφοδοτήσει μια χώρα όσο είναι το Βέλγιο!


7. Δεν αφήνω στην πρίζα το φορτιστή του κινητού τηλεφώνου όταν δεν το φορτίζω.
Εάν ξεχάσω το φορτιστή στην πρίζα, το 95% του ηλεκτρισμού χάνεται, ενώ μόνο 5% χρησιμοποιείται για την πραγματική φόρτιση του τηλεφώνου.


8. Όταν εγώ ή οι γονείς μου αγοράζουμε μια νέα ηλεκτρική συσκευή, λόγου χάριν ένα ψυγείο ή πλυντήριο, βεβαιωνόμαστε ότι φέρει την ένδειξη «Α» στην ευρωπαϊκή ετικέτα, η οποία χαρακτηρίζει την ενεργειακή απόδοση, και την οποία κάθε συσκευή οφείλει να φέρει.
Η ένδειξη «Α» σημαίνει ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι εξαιρετικά αποδοτική από ενεργειακής πλευράς.


9. Αναζητώ τα προϊόντα που φέρουν το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, σύμβολο του οποίου είναι ένα μικρό λουλούδι (βλέπε επόμενη εικόνα), στα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ.
Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν κατασκευαστεί βάσει αυστηρών περιβαλλοντικών προτύπων.


10. Δεν υπερθερμαίνω το σπίτι μου. Η μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού κατά ένα μόνο βαθμό Κελσίου μπορεί να περιορίσει κατά 7% τον ενεργειακό λογαριασμό της οικογένειάς μου.


11. Όταν αερίζω το δωμάτιό μου, αφήνω ανοικτό για λίγα λεπτά το παράθυρο και στη συνέχεια το ξανακλείνω, αντί να αφήνω τη θερμότητα να διαφεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα.


12. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της ΕΕ.
Τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, τα ποδήλατα και το βάδισμα είναι φθηνότερες και υγιέστερες εναλλακτικές επιλογές.


13. Εάν οι γονείς μου πρόκειται να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο, τους ζητώ να αγοράσουν ένα μικρό και οικονομικό –από πλευράς καυσίμων– μοντέλο.
Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές για τις ποσότητες CO2 που εκπέμπουν τα αυτοκίνητά τους.


14. Οι πτήσεις αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών CO2. Όμως για αποστάσεις μερικών μόνο εκατοντάδων χιλιομέτρων είναι καλύτερο να κάνω χρήση εναλλακτικών επιλογών, όπως είναι το τρένο ή το λεωφορείο.


15. Φυτεύω ένα δέντρο στο σχολείο, στον κήπο ή τη γειτονιά μου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πέντε δέντρα απορροφούν περίπου 1 τόνο CO2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους.ΚΕΙΜΕΝΟ: Ενημερωτικό βιβλιαράκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Μπορείτε να το κατεβάσετε όλο σε μορφή pdf από εδώΕΙΚΟΝΕΣ: http://www.perivallon.xtreemhost.com, http://www.voutsinas.com.gr, http://www.polisinthesi.gr, http://asset.tovima.gr, http://www.4uthesite.com, http://www.4uthesite.com, http://www.cres.gr, http://www.newskosmos.com, http://38gym-athin.att.sch.gr, http://bookshop.europa.eu, http://www.tlife.gr, http://valentinabalafa.blogspot.com, http://www.star.gr, http://www.greenpeace.org, http://alexpolisonline.blogspot.com, http://www.e-radio.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλο

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!