24 Δεκεμβρίου 2010

Μανιτάρια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο από αλατοζύμη

Από τον george21

Τι θα χρειαστούμε

  • Αλατοζύμη
  • Ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής
  • Πινέλα
  • Μια παλέτα για τα χρώματα και ένα ποτηράκι νερό
  • Σύρμα χοντρούτσικο για να στέκει αλλά εύκαμπτο για να το γυρνάμε στο κλαδί του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας
  • Οδοντογλυφίδα
  • Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
  • Ταψάκι και φούρνο για το ψήσιμο
  • Προαιρετικά ασημόσκονη σε τζελ κόλλας

Στην επόμενη φωτογραφία θα δείτε τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να σχηματίσετε τα μανιταράκια με την αλατοζύμη. Τα δουλεύουμε στο χέρι μας ώστε το καπελάκι να φωλιάζει στην παλάμη μας.


Στην κάτω μεριά από τα καπελάκια των μανιταριών σας μπορείτε να χαράξετε ακτίνες με μια οδοντογλυφίδα για να γίνει ανάγλυφο

Αφού τα σχηματίσουμε κόβουμε κομμάτια σύρματος και τα περνάμε από το κάτω μέρος αρκετά βαθιά αλλά με μια συνεχόμενη κίνηση ώστε να μη φαρδαίνει η τρύπα.

Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε απλώσει λαδόκολλα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Σκεπάζουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν. Ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να σκληρύνουν αλ­λά προσέχουμε να μην πάρουν πολύ χρώμα. Όσο πιο λευκά τόσο καλύτερα.

Αν μετά το ψήσιμο δείτε πως φεύγει κάποιο σύρμα μπορείτε να βάλετε λίγη κόλλα και να το ξαναβάλετε στην τρύπα ώστε να κολλήσει.

Βάψιμο μανιταριών

Προτιμώ να ξεκινάω με την πρώτη στρώση κόκκινου στο καπελάκι του μανιταριού. Το αφήνω να στεγνώσει καλά.

Στη συνέχεια το γυρνάω από την ανάποδη και βάφω με ένα κιτρινομπέζ χρώμα το κάτω μέρος από τα καπελάκια (και τη βάση μας προαιρετικά). Το χρώμα το έφτιαξα με κίτρινο, λευκό και καφέ.

Με ένα στεγνό σχετικά πινελάκι βουτάμε λίγο καφέ χρώμα και με γρήγορες κινήσεις βάφουμε ακτινωτά από μέσα προς τα έξω όπως βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν.


Ακολουθεί το δεύτερο χέρι κόκκινου από την επάνω μεριά όπου και πάλι πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει καλά.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα πολύ λεπτό στεγνό στρογγυλό πινελάκι το βουτάμε κατευθείαν σε άσπρο χρώμα που δεν έχουμε αραιώσει με νερό και αρχίζουμε να φτιάχνουμε το πουά στα καπελάκια των μανιταριών μας. Προσέξτε να έχει πάντοτε χρώμα η άκρη του πινέλου σας. Αν θέλετε κάντε ένα δοκιμαστικό πρώτα σε ένα πρόχειρο σκούρο χαρτί.

Τέλος κι αφού έχουν πια στεγνώσει, μπορείτε αν θέλετε για να αποκτήσουν μια λάμψη να αλείψετε με ένα πινελάκι ασημόσκονη που βρίσκεται σε τζελ κόλλας. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να περάσετε και μια στρώση βερνίκι.

Στερεώνετε τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας στα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου με τη βοήθεια του σύρματος αφού έχετε βάλει πρώτα τις μπάλες στα κλαδιά του. Δηλαδή τα μανιταράκια μας τα βάζουμε τελευταία όταν στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Φυσικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορες άλλες χριστουγεννιάτικες συνθέσεις όπως για παράδειγμα σε πιατέλες.

Καλή επιτυχία και καλές δημιουργικές γιορτές!

2 σχόλια:

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!

Διαβάστηκαν περισσότερο τον τελευταίο μήνα