30 Δεκεμβρίου 2010

Ο Αϊ-Βασίλης

Από την Agi Star και τη Nef Star

Την ημέρα του Αγίου Βασιλείου (Πρωτοχρονιά) έχουμε την προσμονή ενός ταπεινού και καλού Έλληνα αγίου με τα μαύρα γένια και το σκούρο φτωχό ράσο, που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία) να ευλογήσει τα σπιτικά μας και  να πάρει το δικό του κομμάτι από τη βασιλόπιτα  (βγάζομε ένα του Χριστού, ένα της Παναγίας, ένα του Αγίου Βασιλείου, ένα του φτωχού, ένα του σπιτιού, και μετά τα δικά μας –⁠αν πέσει το φλουρί του Χριστού, της Παναγίας ή του Αγίου Βασιλείου, το δίνουμε στην εκκλησία).

Αυτός είναι ο Άγιος Βασίλειος, ο φιλάνθρωπος επίσκοπος του 4ου αιώνα μ.Χ., ο άνθρωπος των γραμμάτων ο ταπεινός και θαυματουργός ένας από τους Τρεις Ιεράρχες είναι αυτός με την άσπρη γενειάδα το βαθύ γέλιο και την ταλαιπωρία του –⁠λόγω κοιλίτσας⁠– να χωρέσει από τις καμινάδες.

Εδώ αναφέρουμε ότι ο Αϊ-Βασίλης, ο ευρωπαϊκός «Πατέρας των Χριστουγέννων», αντιστοιχεί στον Άγιο Νικόλαο και για όλες τις χώρες (εκτός από την Ελλάδα) επισκέπτεται τα σπίτια τα Χριστούγεννα. Εμείς τον δεχόμαστε την Πρωτοχρονιά, γιατί είναι η μέρα της εορτής του Αγίου Βασιλείου, που είναι ο δικός μας «Πατέρας των Χριστουγέννων».


Η μορφή του Αϊ-Βασίλη που ξέρουμε πλέον όλοι διαμορφώθηκε από τον Αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις, ενώ το κόκκινο χρώμα της στολής του το πήρε εξαιτίας του κόκκινου χρώματος γνωστού αμερικάνικου αναψυκτικού που χρησιμοποίησε τη μορφή του σε διαφημίσεις. Αρχικά ήταν ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Απόσπασμα από εργασία στο μάθημα της Πληροφορικής.

3 σχόλια:

  1. Μπράβο κορίτσια για το άρθρο σας. Αστεράκια όλου του σχολείου, εύχομαι να είστε πάντοτε φωτεινά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Agi και Nef η εργασία σας είναι ενδιάφέρουσα!!!
    Μπράβο για την σκληρή σας δουλειά.Να συνεχίσετε έτσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία δουλειά και διαφωτιστική. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!

Διαβάστηκαν περισσότερο τον τελευταίο μήνα