Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Όχι στην κακοποίηση των ζώων

Κάθε πλάσμα στη γη έχει δικαίωμα να ζήσει και να μην υποφέρει. Δυστυχώς οι άνθρωποι πολλές φορές βασανίζουν τα ζώα είτε από απροσεξία είτε λόγω εκμετάλλευσης είτε επίτηδες.


Κακοποίηση ζώων έχουμε όταν από πρόθεση προκαλούμε μη απαραίτητο πόνο ή όταν κακόβουλα παραμελούμε τα ζώα, όταν δηλαδή κάνουμε τα ζώα να υποφέρουν, ενώ μπορούμε να το αποφύγουμε ή να το προλάβουμε.

Έκανα κάτι λάθος;

Άτομα που επίτηδες βασανίζουν ζώα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κακοποιούν ευάλωτους ανθρώπους, όπως π.χ. παιδιά και ηλικιωμένους.


Ευτυχώς πολλοί άνθρωποι θέλουν αυτό να σταματήσει. Σκέψου ότι ο πρώτος νόμος εναντίον της κακοποίησης των ζώων ψηφίστηκε στην Αμερική το 1641!

Ο δωδεκάλογος των ζωόφιλων

1. Τα ζώα είναι φίλοι μας.

2. Τα ζώα έχουν ψυχή, δεν είναι δικά μας για να τα κακοποιούμε.


 3. Τα ζώα μπορεί να μην έχουν την ίδια νοητική ικανότητα με τον άνθρωπο, όμως δε δείχνουν τόση μοχθηρία όση δείχνει ο άνθρωπος.

4. Τα ζώα είναι αθώα, νιώθουν κι αυτά πόνο κι αγωνία κι έχουν κι αυτά θέληση για ζωή.

5. Περιποιούμαστε τα ζώα μας με όση τρυφερότητα μπορούμε και φροντίζουμε για την υγεία τους. Δε χτυπάμε και δεν κλωτσάμε τα ζώα.


6. Δεν εγκαταλείπουμε τα ζώα όταν φεύγουμε για διακοπές.

7. Είναι προτιμότερο να στειρώσουμε το κατοικίδιό μας παρά να εγκαταλείψουμε αργότερα τα νεογέννητα.

8. Στη χώρα μας έχουμε θλιβερή πρωτιά σε σκοτωμένα αδέσποτα ζώα στους δρόμους. Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε (π.χ. μέσα από συλλόγους ζωόφιλων) για να σταματήσει αυτή η σφαγή.

9. Προσπαθούμε να επιλέξουμε την τροφή μας και τα είδη που αγοράζουμε κατά προτίμηση από παραγωγούς που φροντίζουν για την ευημερία των ζώων (π.χ. προϊόντα από ζώα ελεύθερης βοσκής). Φαντάζεσαι να ζούσες εσύ ακίνητος και στοιβαγμένος κολλητά με άλλους σε ένα κελί για όλη σου τη ζωή;

10. Όταν βλέπουμε κάποιο παιδί να βασανίζει ζώα, του εξηγούμε ότι δεν είναι αστείο και δεν είναι σωστό.

11. Τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα και τα παιδιά πολύ συχνά νιώθουν την αθωότητά τους και δένονται μαζί τους.


12. Τα ζώα μπορούν να μας προσφέρουν πολλή αγάπη και συντροφιά, χωρίς να τα νοιάζει αν έχουμε λεφτά, αν είμαστε ωραίοι ή αν είμαστε κακοδιάθετοι. Δεν αξίζουν τη φροντίδα μας;

ΚΕΙΜΕΝΟ: Απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στο Μέντορα για την Παιδική Προστασία και Ευημερία με τίτλο «Αγάπη… και στα ζωάκια». ΕΙΚΟΝΕΣ: http://welovehani.blogspot.com, http://www.glogster.com, http://images.clipartof.com, http://www.hotindienews.com, http://www.kimbah.net, http://tiresias-press.blogspot.com

3 σχόλια:

ελευθερία είπε...

τα καημένα πώς μπορούν να τους το κάνουν είναι πολύ κακοί άνθρωποι

δάσκαλος98 είπε...

Πρέπει να σεβόμαστε όλη τη φύση (ζώα, φυτά, υπόλοιπο περιβάλλον). Έτσι σεβόμαστε τον εαυτό μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!
:-D

Μαρακι αστερακι είπε...

Αχ στα αλήθεια έκλαψα από χαρά είναι πολύ ωραίο!Αντίο!

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε προσεκτικά και ελέγχουμε πριν τη δημοσίευση. Απαγορεύονται τα greeklish (τα σχόλια θα διαγράφονται) και τα ορθογραφικά τέρατα!